VUUVEN aušanas darbnīca


 

 

VUUVEN aušanas darbnīcas palaišanai dzīvē saņēmos kādu laiku. Vilcinājos, jo citi darbi ņēma priekšroku un jāsaka, laikam nedaudz baidījos par to kāda esmu kā stāstnieks  - jo par to kā katrs stāsts nonāk līdz ausīm kas uzklausa, vēl jo vairāk - rokām kas izdara. Ir vajadzīgs prasmīgi un interesanti pastāstīt pašu stāstu, tikai tad sanāks rezultāts, kurš pašu iedvesmo un spēs dzīvo tālāk. Tagad gan jāsaka, ka viss notiek īstajā laikā, bet ļoti forši, ka meistarklases ir piedzīvojušas savu pirmo sezonu un ar nepacietību gaidu rudens sezonu un jaunās meistarklases (kuras domājams sāksies jau augusta nogalē).

 

 

 

Lai piedalītos meistarklasē, Tev nav jābūt audējai, vai saistītai ar šo nozari, tas ir paveicams bez priekšzināšanām. Man vērtīgi bija satikt ikkatru meistarklases dalībnieci, redzēt kā stellēs tiek radītas brīnišķīgas šalles, kas katra ir tik unikāla, vienā ekspemplārā, pašu rokām radītas. 

Nodarbības garums ir aptuveni divpadsmit stundas (2x6h). Šajā laikā apskatām stelles, šaļļu un materialitāšu piemērus, tiek atlasīti materiāli šalles aušanai. Pēc paraugu ieaušanas tiek austa šalle. Kad šalle ir noausta, tā tiek izgriezta no stellēm, katra šalle ir kā atsevisķs auduma gabals. Tam seko šūšana un pēcapstrāde. Katram tekstila materiālam ir jāpievērš uzmanība kā par to rūpēties, lai tas kalpotu ilgāk. Katrai šallei attiecībā no ieaustajiem dzijām/diegiem ir attiecīgā pēcapstrāde. Tāpēc vienmēr arī pastāstu kā rūpēties par katru produktu. 

 

 

Aušana dēļ sistemātiskās darbības, atkārtošanas principa ir nomierinoša un relaksējoša. Kliente Linda teica, ka tā ir ļoti sievišķīga un maiga nodarbe. Būt klāt katrā noaustajā pavedienā un pašai redzēt kā veidojas audekla maliņa, kā savstarpēji nesaistīti diegi savijas un veido skaistu audumu. Katras klientes noaustā šalle ir neatkārtojama, jo noaustais rezultāts ir katras pašas izlolots.

Par to kādas šalles un kā veicās meistarklasēs vairāk, iespējams apskatīt bildēs Instagram story sadaļā, zem profila pie Highlights - Meistarklases: 

https://www.instagram.com/vuuven/

VUUVEN šalles un ne tikai vari atrast šeit:

https://www.vuuven.lv/collections/all

 

Sirsnībā pateicos par dalību aušanas meistarklasē Dairai, Elīnai, Vitai, Agnesei, Sanitai, Lindai, Margaritai, Laurai un Sabīnei.

/ Kristīne 

 

Par bildēm paldies Gintai Zīvertei, kā arī Lindai un Sanitai.