RŪPNIECISKAIS VS ROKĀM AUSTAIS... KURŠ KURU?

RŪPNIECISKAIS VS ROKĀM AUSTAIS... KURŠ KURU?

Kā solīts – šeit ir mana pieredze un pārdomas par to, kā atšķirās rūpnieciski austs audums no rokām austa auduma. Vispirms saku lielu paldies, ka dalījāties komentāros zem mana ieraksta VUUVEN facebook lapā. Tas man palīdzēja apkopot domas, lai ķertos klāt šai tēmai, kas ir daudz plašākā nekā šīs pāris rindkopas.
Vēl pirms pirmā VUUVEN kolekcija ieraudzīja dienasgaismu un vēl pirms es nopirku pirmās VUUVEN  stelles, es zināju, ka gribu radīt kaut ko vajadzīgu, ko paliekošāku un ilglaicīgāku. Kaut ko, kam vērtību mēra nevis cenā  vai modes tendencēs. Pasaule ir pilna ar produktiem, kas nākamajā sezonā tiek nomainīti ar citiem jauniem produktiem. Man bija skaidrs, ka es nevēlos ierakstīties šajā produktu kategorijā, kaut gan, iespējams, daļā gadījumu tas nestu ātrāku peļņu. Es gribu saglabāt tādu tuvību savam produktam, lai varētu to saukt par “radīšanu”, nevis “ražošanu”. Aust ar rokām ir mans veids, kādā es varu attaisnot savas personīgās un sava zīmola vērtības VUUVEN klientu priekšā.

Bet tagad – vairāk par funkcionālo un to, kas ir acīm redzams.

BLĪVUMS
Parasti, rokām austais tekstils ir masīvāks, biezāks un blīvāks.
Jā, parasti, tomēr ne vienmēr. Arī rūpnieciski austais var būt bagātīgi biezs, blīvs. Un arī rokām austo var noaust plānu un smalku. Viss atkarīgs no šķieta blīvuma un ieaustā pavediena. Ar šo var eksperimentēt un spēlēties, var panākt vienveidīgu audumu vai tekstūrainu, kurā biezu faktūrainu dzijas diegu nomaina smalki pieblīvēts vai rets plāna diega pavediens.

Protams, koka stellēm nomainīt šķietu var arī pēc pieciem vai desmit noaustiem centimetriem vai metriem. Aužot rūpnieciski, metrāžas ir lielākas. Aužot uz rokas stellēm es varu radīt divas, trīs vai pat vienu, unikālu produktu, piemēram, šalli. Rūpnieciski aužot tas ir būs stipri nerentabli.

ROKRASTS
Rūpnieciski austais auduma baķis viss būs vienāds. Rokām austais – ar rokrakstu. Metrs no metra var atšķirties un divas vienādas rokām austas šalles nav. Steļļu sistavas piesitienu kontrolē cilvēks, nevis mašīna, tāpēc, lai kāds profesionālis sēdētu pie stellēm, piesitiens atšķirsies.
Piesitiens rada auduma kritumu un rokrakstu - katrs audējs to izjūt citādāk.


RŪPĒS PAR MATERIĀLU IZVĒLI
Nereti iegādājoties jau gatavu produktu, mēs neesam informēti par to kādi materiāli izmantoti produkta ražošanā. Aužot uz roku stellēm, katram produktam pievēršu uzmanību - kvalitatīvu materiālu izvēle ir tik svarīga. Pievēršu uzmanību ne tikai kā katrs materiāls uzvedīsies pēc ilgas lietošanas un vairākkārtējas mazgāšanas, bet arī to iegūšans veids un ietekme uz cilvēku un vidi ir būtiska. Laikā, kad fast fashion pārpilda pasaules tirgu, es caur saviem darbiem cenšos pastāstīt individuālu produkta stāstu.



STĀSTS
Iegādājoties rokām austu produktu vai auduma baķi, jūs zināsiet vairāk par savu pirkumu – kur austs, no kurienes materiāli, kurš auda, kāda pēcapstrāde. Tas ir tas, kas padara rokām austu produktu unikālu – es, cilvēks, kurš to ir audis.

Secinājumi?
Patiesībā, šis nav stāsts par rūpniecisko pret rokām austo un kurš kuru... Šis ir stāsts par cilvēkiem, kuri rada, kuri pārdod un par tiem, kuri to redz, novērtē un iegādājas. 
Nepārprotiet mani – es novērtēju rūpnieciski ražotos audumus un bez tiem nemaz nevarētu. Šajā bloga ierakstā vēlos dalīties pārdomās, ka dažreiz atšķirība stapr rokausto un rūpnieciski ražoto nav tik redzama, cik jūtama. 


Nākošajā blogā paturpināšu šo tēmu - pastāstīšu par materiāliem, kurus izmantojam ražojot savus produktus un kāpēc tos izvēlamies. 

Back to blog