Materiāli


Skolas laikā tekstilmateriālu padziļinātāku apgūšanu, to krāsošanu un ķīmisko sastāvu apguvām materiālmācībā. Lai neteiktu vairāk, nolikt ieskaites šājā priekšmetā man bija kā piedzīvot stipras galvassāpes. Tikai šodien, es saprotu šo lekciju sniegto zināšanu mērķi. Tekstilmateriāli sastāva ziņā ir dažādi, bet galvenokārt visus materiālus var iedalīt divās lielās grupās - dabīgie un rūpnieciskā ražošanā iegūti(sintētiskie) materiāli.

Šajā bloga ierakstā nedaudz vairāk pastāstīšu par tekstila materiāliem - dzijām un diegiem, kurus lietojam VUUVEN produktu ražošanā - par dabīgajiem materiāliem. VUUVEN iestājas par ražošanu, kas saudzē dabas resursus - aužot uz roku stellēm, izmantojot galvenokārt sertificētus dabīgus augstas kvalitātes materiālus. 

 

 

LINI

Lins kā materiāls ir dabīgas izcelsmes. Tiek iegūts no sējas liniem. Tam piemīt unikālas īpašības - lina šķiedra ir stingra un izturīga, tai pat laikā kā materiāls tas ir viegls, gaisu caurlaidīgs. Linam piemīt antialeriģiskas īpašības, tāpēc tas īpaši ir iemīļots gultas veļas un apģērbu ražošanā. Tas viegli uzsūc šķidrumu un tāpēc, ka ir dabīgas izcelsmes ātri žūst. Lai gan sākumā lina šķiedra ir cieta, nedaudz kokaina, mazgāšanas rezultātā tā ļūst vijīga, zīdaina un patīkama pieskārienam. Linam audzēšanas procesā (tāpat kaņepes dzijai, eikalipta un bambusa dzijām, kā arī tencel un viskozei) nav nepieciešams daudz ūdens un ķimikālijas pesticīdu iznīcināšanai kā piemēram, audzējot kokvilnu. Audzēt šos materiālus ir dabas resursiem saudzīgāk. Klimata ziņā linu iespējams izaudzēt arī Latvijas teritorijā.

VUUVEN lina lakatšalles: 

https://www.vuuven.lv/collections/linen-scarves

 

TENCEL (lyocell)

Šī materiāla radīšanai izmantotais izejmateriāls ir koksne – dabiska un atjaunojama izejviela. No koksnes tiek izgatavota celuloze, kura tad noteiktas apstrādes rezultātā kļūst pielīdzināma zīdainas vilnas mīkstumam. Pateicoties dabiskajām šķiedrām, Tencel ir mīksta un patīkama pieskārienam. Vēl viena priekšrocība ir lieliska auduma gaisa caurlaidība, kas nodrošina gaisa cirkulāciju un mitruma absorbēšanu. Šis ir jaunās paaudzes mateiāls, savu popularitāti ieguvis vien nesen, savu vietu iekarojot ne vien ilgtspējīga dzīvesstila piekritēju acīs, bet nu jau atrodams arī fast fashion industrijā - lielajos ķēžu uzņēmumos kā Mango, Zara, H&M u.c. Lieliska alternatīva vilnai, zīdam.

 

EIKALIPTA/BAMBUSA DZIJA

Dabīgas izcelsmes materiāls, kas tiek iegūts no bambusa vai eikalipta koka celulozes rezultātā. Šim materiālam piemīt antibakteriālas īpašības, labi elpo, ir mīkstāks un maigāks par kokvilnu, taustot atgādina zīdu. 

 

VISKOZE

Viskozi iegūst galvenokārt no koksnes celulozes, pārstrādājot galvenokārt priedes, eikalipta, dižskābarža un egles koksni. Kā materiāls nav īpaši silta, bet ar spīdumu, kas ir patīkama ādai un pieskārienam. Pēc sava ķīmiskā sastāva viskoze ir līdzīga kokvilnai. Taču pēc sajūtām viskoze atgādina zīdu. Bieži vien apģērbu industrijā viskozes auduma sastāvā ir arī kāds sintēskais materiāls - akrils vai poliesteris, lai produkta pašizmaksu padarītu lētāku.

 

 

 

VILNA

ALPAKAS VILNA

Alpaku izcelsme ir Dienvidamerikas kalni. Dzīvnieki ir piemērojušies dzīvei ar lielām temperatūras maiņām, stipriem vējiem, mainīgiem mitruma apstākļiem - un lielā mērā šo aizsardzību nodrošina vilna. Lamas un alpakas vilna nesatur lanolīnu vai citas eļļas, tā ir kā radīta cilvēkiem ar paaugstinātu jutību un alerģiskām reakcijām.

MERINO VILNA

Īpaši smalkas šķiedras vilna, kas iegūta no merino šķirnes aitām (visizplatītākais apgabals - Itālija, Austrālija). Tā kā merino vilnas šķiedras ir tik smalkas, to izmanto arī vasarai piemērotu apģērbu izgatavošanai. Un līdzīgi kā linam piemītošās īpašības, arī vilna ne tikai ziemā silda, bet arī uztur ķermeni vēsu karstajā gadalaikā. 

KAŠMIRA VILNA

Kašmira kazas visvairāk audzē Ķīnas un Mongolijas augstkalnu reģionos, kur laika apstākļu ietekmē kazas organisms ražo šo sildošo materiālu. Apģērbs, kas gatavots no kašmira, nodrošina pat 3 reizes labāku ķermeņa izolāciju  no vides kā aitas vilna. Kašmirs ir ļoti ekskluzīvs materiāls, tas ir smalks un zīdaini maigs.

VUUVEN silto vilnas materiālu šalles:

https://www.vuuven.lv/collections/braidscarves

https://www.vuuven.lv/collections/new 

 

 VUUVEN neizmanto, bet informē arī par šiem materiāliem:

KAŅEPES DZIJA 

Līdzīgas īpašības kā linam. Tikai kaņepes diegs ir daudz izturīgāks un lētāks kā materiāls nekā lins.

KOKVILNA 

Kokvilna ir sēklapvalku šķiedras, ko iegūst no kokvilnas augiem. No kokvilnas radītie tekstilizstrādājumi ir ļoti izturīgi un lēni nodilst. Kokvilna sastāv gandrīz tikai no celulozes (91%).

Kokvilnas audzēšanas procesā izmanto ļoti daudzas ķīmiskās vielās, galvenokārt pesticīdus. 16% no pasaulē saražotajiem pesticīdiem izlieto kokvilnas lauku apstrādē kā arī ražošanai nepieciešams daudz ūdens. Tāpēc lielu popularitāti un pieprasījumu iegūst tekstilizstrādājumi, kas ražoti no orkaniskās kokvilnas.

 

MOHĒRA

Iegūst no Angoras kazām. Visām aitas vilnas labajām īpašībām klāt nāk spīdums, vieglums un gaisīgums, mohērai ir gara un pūkaina šķiedra. Mohēra kā materiāls ir nedaudz kodīga, dēļ garās šķiedras, tāpēc bieži vien kā materiāls apģērbā nav konfortabla izvēle.

ANGORA (šī materiāla iegūšana ir neētiska)

Šī vilna tiek iegūta no trušu spalvas. Truša spalva ir ļoti viegla un īpaši mīksta. Bieži vien šīs vilnas iegūšana ir neētiska pret dzīvnieku, tāpēc zaudē attiecībā pret tās labajām īpašībām.

 

 

Mans mērķis ir meklēt un izmantot tādus materiālus, kas ir saudzē dabas resursus, un ir atbildīgi pret piesārņojumu (ražošanas, sadalīšanās rezultātā). Jo tikai mēs esam atbildīgi par to kā un kādus resursus mēs patērējam. Ja materiālus varētu sakārtot ilgtspējības vērtību piramīdā - tad visaugstvērtīgākais materiāls būtu lins, kam seko kaņepes dzija, viskoze, Tencel. Tad sekotu - sertificēta kokvilna, bambusa, eikalipta dzijas, merino vilna, aitas vilna, alpakas vilna, mohēra, un visbeidzot zīds, angora, kokvilna, visi mākslīgi ražotie sintētiskie materiāli.

 Šoreiz vairāk pieskāros dabīgiem materiāliem ar kādiem VUUVEN strādā ikdienā, kā arī uzskatu, ir svarīgi minēt materiālus, kuru ražošana vai iegūšana ir neētiksa. Ja Tev ir interese uzzināt vairāk par kādu no materiāliem vai arī būtu noderīgi uzzināt sintētisko materiālu sadalījumu niansētāk, es ļot priecāšos, ja ierakstīsi komentārā par ko vēletos vairāk uzzināt. Vai varbūt ir kāda tēma, kuru par kuru labprāt vēlētos lasīt? Būtu ļoti noderīgi uzklausīt ieteikumus :)

 

Lai saulaini,

Kristīne 

 

 

 

linki 

https://goodonyou.eco/material-guide-viscose-really-better-environment/

https://lyocell.info/

https://thegreenhubonline.com/2017/11/27/how-sustainable-is-bamboo-and-is-it-really-eco-friendly/

https://www.tencel.com/